Eco combi Wim Bosman
Wim Bosman Transport

Nieuw Europees initiatief gelanceerd onder de naam Green Freight Europe

Vrijwillig programma plaveit ‘de weg naar duurzaam transport’

Dinsdag 27 maart is het initiatief dat eerder bekend stond als SmartWay Europe, gelanceerd onder de nieuwe naam GREEN FREIGHT EUROPE. Het programma is opgericht door een groep van meer dan dertig bedrijven, waaronder internationaal opererende verladers en vervoerders. Het consortium wil Green Freight Europe laten uitgroeien tot hét onafhankelijke, vrijwillige programma voor verbetering van de milieuprestaties van wegvervoer in Europa. De lancering vond plaats in het Stanhope Hotel in Brussel in de aanwezigheid van Eurocommissaris van Transport Siim Kallas en sleutelfiguren in politiek en bedrijfsleven.

Wim Bosman is lid van Green Freight Europe en vervult een actieve rol in dit programma. Tevens nam Paul Looman, Managing Director Wim Bosman Expeditie B.V., deel aan de paneldiscussie tijdens de lancering van Green Freight Europe in Brussel.


Over het programma

Het programma helpt bedrijven om de CO2 -emissies van hun wegvervoer te verminderen door een platform aan te bieden. De emissies worden berekend en gemonitord via een centrale database. Verder kunnen verladers verschillende vervoerders met elkaar vergelijken aan de hand van hun milieuprestaties. Dit stelt logistiek managers in staat de carbon footprint van hun producten te bepalen. Ook vervoerders plukken hier de vruchten van. Hun inspanningen worden immers beloond doordat dit steeds meer milieubewuste consumenten aantrekt. Verder wordt een certificeringssysteem ontwikkeld. Green Freight Europe staat overigens niet op zichzelf; wereldwijd wordt samenwerking gezocht met andere vergelijkbare initiatieven, programma’s en werkgroepen.

Björn Hannappel van Deutsche Post DHL en voorzitter van de Green Freight Europe werkgroep: ‘Ons programma slaat duidelijk goed aan bij mensen uit de politiek en bedrijfsleven. Zij onderkennen de noodzaak meer zichtbaarheid te krijgen in de emissies van wegtransport om ze te kunnen verminderen. Met Green Freight Europe kunnen we verladers en logistiek dienstverleners voorzien van standaard instrumenten, technologie, en pan-Europese benchmarks van de transportsector. Hierdoor kunnen bedrijven direct het resultaat van hun inspanningen zien.’

Andrew Traill, Policy Director bij de Europese Verladersorganisatie (ESC), die samen met EVO het secretariaat voert voor Green Freight Europe, vult aan: ‘We hopen dat we vandaag andere organisaties hebben kunnen enthousiasmeren om zich bij het programma aan te sluiten en onze instrumenten te gebruiken om CO2-emissies te reduceren. De Europese milieudoelstellingen kunnen alleen behaald worden met proactieve steun en betrokkenheid van het bedrijfsleven bij initiatieven als deze.’Media contact

Mainfreight Holding
Industriestraat 12
7041 GD 's-Heerenberg
The Netherlands

Marketing & Communications
T: +31 (0)314 678 465
F: +31 (0)314 678 409
E: marketing@eu.mainfreight.com


Mainfreight is een logistiek dienstverlener met een wereldwijd netwerk.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.