Eco combi Wim Bosman
Wim Bosman Transport

Hoe hou je talent vast? Wim Bosman doet het zo...

‘Promote from within' - Wim Bosman zweert er bij. Op een drukbezochte Logistiek Insight in 's-Heerenberg liet het bedrijf aan collega's zien hoe je goed opgeleide mensen warm kunt maken voor de logistiek, zolang je maar zorgt voor begeleiding en perspectief.

Sinds 1994 voert logistiek dienstverlener Wim Bosman al een actief management trainee programma. Dat is redelijk zeldzaam in deze sector. Inmiddels heeft dat al mooie posities opgeleverd voor jonge HBO-ers en academici binnen de organisatie. Doorlopend is een groep van 20 tot 25 personen bezig met training-on-the-job. Zij moeten de groei faciliteren, die het bedrijf - onderdeel van Mainfreight sinds precies een jaar - voor ogen heeft. De trainees hebben een interne coach, ze krijgen ondersteuning vanuit HR en externe training van De Baak. Maar toch, ze moeten het vooral zelf doen.


Hoe hou je jong talent vast?

Dick Betlem ( Business Unit Director Logistics),  Anke Caspers (HR-manager) en Liane Philipsen (Managing Director  Wim Bosman Logistics Services en tevens coach) gaven de deelnemers aan deze Logistiek Insight een openhartig inkijkje in de wijze waarop Wim Bosman jong talent binnen weet te halen en ook vast weet te houden. Wat zijn hun aanbevelingen?

1. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Belangrijk is vrijheid van handelen. Dat kan in een middelgrote organisatie met onmiskenbare trekken van een familiebedrijf. Een zekere bedrijfsomvang is nodig om voldoende mensen mee te kunnen laten doen. Maar te groot kan een nadeel zijn, omdat veel is vastgelegd in procedures.

2. Echte baan die er toe doet
Geef verantwoordelijkheid. Geen job langs de zijlijn, maar bijvoorbeeld teamleider op de werkvloer of verantwoordelijk voor de integratie van een nieuwe klant. Het effect van hun handelen moet van impact zijn op de organisatie.

3. Regelmatig rouleren van functie
Laat ze alle disciplines doorlopen - ook als ze goed zijn op een bepaalde plek. Dat laatste is een valkuil: blijf maar op deze functie, je weet niet wie hierna komt. Maar dan leert een trainee niet het hele bedrijf kennen. Dan blijven bepaalde processen onderbelicht. Jaarlijks wisselen van business unit hoort er bij.

4. Vastleggen van de vorderingen
Wees helder in de beoordeling. Trainees mogen niet in het ongewisse blijven over hun progressie. Management en HR evalueren samen hoe een trainee er voor staat. Is het iemand, die doorgroeit naar een managementrol of gaan we afscheid nemen van hem of haar? Misschien past een andere rol beter.

5. Bereidheid om te investeren
Investeer in tijd en geld. De begeleiding van trainees vergt aandacht van de managers in de organisatie. Het bedrijf moet bereid zijn trainingen te geven, bijvoorbeeld hoe je verzuimgesprekken moet voeren en leiding dient te geven aan veranderingsprocessen.

6. Eigen initiatief is onmisbaar
Selecteer op ambitie, de wil om door te groeien. Niet een logistieke opleiding is bepalend voor een managementfunctie - dat is hooguit mooi meegenomen. Een trainee moet zelf initiatief tonen en plannen ontwikkelen. Passie voor het ondernemerschap in een bedrijf dat groot geworden is door een ondernemer pur sang.

Bron: www.logistiek.nl
Auteur: Heres Stad


Media contact

Mainfreight Holding
Industriestraat 12
7041 GD 's-Heerenberg
The Netherlands

Marketing & Communications
T: +31 (0)314 678 465
F: +31 (0)314 678 409
E: marketing@eu.mainfreight.com


Mainfreight is een logistiek dienstverlener met een wereldwijd netwerk.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.