Eco combi Wim Bosman
Wim Bosman Transport

Pallet- en verpakkingstypen

Op deze pagina vindt u informatie over formaten van pallets, zoals het formaat van een europallet en afmetingen van gitterboxen.


Europallet

Euro pallets

Standaard afmetingen (L × B) = 800 mm × 1200 mm
Maximale belasting = 1000 kg*
Leeggewicht = 25 kg
* Mits de pallet van goede kwaliteit is

Een Europallet is altijd gemarkeerd als zodanig aan de hand van de volgende afkortingen:

  • EUR
  • DB

Dit zijn de meest voorkomende afkortingen voor Europallets. Helaas zijn er ook volop namaak Europallets. Deze zogenaamde 'Ewpallets' zijn tevens met de afkorting EUR gemarkeerd, maar missen de ring eromheen. Een foute Europallet kan worden herkend aan de dikte van de planken (één in plaats van twee cm). Door de regelgeving dienen wij een namaak pallet te erkennen als zodanig en deze kunnen niet deelnemen aan het palletruil systeem.


UIC ontzegt PKP het recht om van het beschermde merk gebruik te maken

PKP pallet

De UIC (Union Internationale des chemins de fer) heeft de Poolse spoorwegen (PKP) het recht ontzegd om gebruik te mogen maken van het beschermde merk. Dit houdt in dat alle Europallets die gemarkeerd zijn met PKP niet deel mogen nemen aan het palletruil systeem. Deze pallets worden gezien als namaak en worden door de EPAL (European Pallet Association) uit de circulatie gehaald in samenwerking met de douane en politie.

Deze beslissing is genomen omdat Europallets van PKP uit Polen van slechte kwaliteit zijn en het kenmerk 'Quality Trade Mark Euro Pallet' schade toebrengt.

 


Palletruil in diverse Europese landen

Palletruil vindt plaats in de volgende Europese landen:

  • België
  • Nederland
  • Luxemburg
  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Zwitserland

Buiten deze landen is het verzenden van goederen op een Europallet niet aan te raden. Omdat er geen ruilsysteem is, kunt u deze pallets als verloren beschouwen. Dit verlies kan bovendien niet worden geclaimd bij uw logistiek dienstverlener. Voor meer informatie over Europallets verwijzen wij naar onze voorwaarden.


Blok pallet


Chep pallet

Binnen Nederland is er een palletruil systeem voor Chep pallets. Buiten Nederland wordt het afgeraden om deze pallets te gebruiken. Dit zijn namelijk geleende pallets en deze worden bij laadadressen vaak niet geaccepteerd en/of kunnen niet worden geruild. De transporteur is niet verantwoordelijk voor de pallets die niet geruild kunnen worden bij het laadadres.

Voor meer informatie: www.chep.com

Standaard afmetingen (L × B) = 1000 mm × 1200 mm
Maximale belasting = 1250 kg*
Leeggewicht = 30 kg
*Mits de pallet van goede kwaliteit is.


Gitterbox

Gitterbox

Binnenmaten (L × B × H) = 115 × 75 × 105 cm
Buitenmaten (L × B × H) = 123 × 80 × 105 cm
Maximale belasting = 1250 kg*
Leeggewicht = 70 kg
*Mits van goede kwaliteit.

In sommige landen zijn ruilsystemen voor gitterboxen. Deze moeten dan in ieder geval voldoen aan de DIN 15155 standaard.Mainfreight is een logistiek dienstverlener met een wereldwijd netwerk.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.